• Dekupaž kao trend i brend
 • Islam žene podstiče na to da i one privređuju, rade društveno korisne stvari, da budu jake i uzorne ličnosti. Ovim projektom želimo pružiti ženama priliku da ekonomski ojačaju i postane neovisne, a uz to stvarjau i veoma lijepe i korisne stvari.
 • U posljednje vrijeme ručni radovi postaju sve popularniji. U to se ubrajaju razni ukrasni predmeti, nakit, odjeća i slično. Poznato je kako bosanskohercegovačke žene pletu i prodaju pape, vunene čarape, pletiva i time zarađuju nešto dodatno, dok je to nekom čak i glavni izvor zarade. Jedno vrijeme to je izgledalo možda ograničeno na tih pra stvari, no, sada su se trikovi  počeli oživljavati i primjenjivati i na druge stvari, tako da sad možemo na bazarima vidjeti pletene i heklane broševe, nakit, ukrasne iglice, sehare, vazne, i šta sve ne - a sve stvoreno od golih ruku vrijednih žena.

   

  Jedan od veoma interesantnih, ali i prelijepih tehnika ukrašavanja predmeta je dekupaž tehnika kojom se ukrašavaju razni predmeti o drveta, kartona i slično. Toliko je šarolik i velik spektar ukrasa koji se mogu primijeniti na raznovrsne predmete, da se mogu naći prelijepe sehare, tablje, zidni satovi, slike itd. To je tehnika koja ne zahtijeva pretjeran talenat i kreativnost onog koji želi učitiovu tehniku - ona uglavnom traži trud i posvećenost, a krajnji ishodi su jednostavno impresivni, tako da ih tržište sve više potražuje i time podstiče jačanje ekonomskog stanja onih koji se time bave.   Neki pojedinci su toliko razvili i sami svoje vještine i vlastiti biznis da su njihovi radovi postali prepoznatljivi brend.

   

  Muslim Aid BiH je odlučio iskoristiti te mogućnostii ženama pružiti priliku da izuče ovaj zanat kako bi dobile zanimanje i vještinu kojom će pomoći sebi i svojim porodicama. U sklopu jedne takve obuke Muslim Aid i de još jedan korak dalje kako bi ovaj projekt bio zaista održiv i učinkovit u dugoročnom smislu. U okviru toga se projekt jačanja putem ručnih radova sadrži iz nekoliko radionica.

   

  Obuka i primjena dekupaž tehnike ukrašavanja

   

  U ovom dijelu projekta, u okviru radionce polaznice dobivaju konkretnu obuku dekupaž tehnike u okviru koje se upoznavaju sa nekoliko različitih vrsta dekupaž tehnike, primijenjene na različite vrste predmeta, poput zidnih satova, sehara, tablji i slično. Ove radionice se održavaju u malim grupama od šest do sedam osoba maksimalno, zbog lakšeg rada i posvećivanja polaznicama. Prije same radionice mnoge žene sumnjaju u sebe i svoje kvalitete, najviše zbog toga što nikad prije nisu bile u mogućnosti ispoljiti , ili pak pronaći tu dozu kreativnosti i sposobnosti koje se kriju u njima. Međutim, ono što je jako bitno,  za ovu tehniku nije uopće bitno prethodno radno iskustvo, ili kreativnost ili neki posebni talenat. Mnoge se, ipak tokom ovih radionca uvjere u to kako se u njima sve to krije i kako mogu bez obzira na sve i one mogu svojim rukama nešto proizvesti. Krajnji ishodi su svakako prelijepi i stvaraju samo dodatan razlog za podizanje svijesti i samopouzdanja polaznica.

   

  Radionica fotografisanja

   

  Mnogi ovu vještinu možda ne smatraju tako bitnom, što znamo i iz iskustva sa polaznicama, jer ne vide značaj kvalitetne slike koja bi predstavila njihove radove. Međutim, u ovoj radionici polaznice uče kako je itekako potrebno obratiti pažnju na to kako svoje radove fotografišu kako bi potencijalni kupci zastali pogledom i pokazali veće interesovanje. O tome najbolje govori izjava jedne polaznice ove radionice:

   

  Posebno me je dojmila radionica fotografije, od koje iskreno nisam očekivala ništa, štaviše mislila sam da nam nije ni potrebna, međutim bila sam pozitivno iznenađena, jer sam shvatila da pravilnom prezentacijom svojih proizvoda, organizacijom svoje facebook stranice i kvalitetnom fotografijom drastično povećavamo prodaju svojih proizvoda, što mi se u konačnici odmah i pokazalo.

   

  Znači, u ovoj radionici polaznice stiču svijest i vještinu kvalitetne slike, organizacije web ili facebook stranice, što im omogućava da bez puno novca promovišu same sebe i privuku više kupaca. To im omogućava i ostvarenje direktnog kontakta sa kupcima.

   

  Osnovne vještine za vođenje biznisa

   

  U posljednjem dijelu ove radionice polaznice dobivaju trening u oblasti pokretanja i vođenja svog vlastitog biznisa. U okviru ove obuke nauče kako na najbolji način promovisati sebe i svoje proivode, kako zaštiti svoje ideje i postati prepoznatljive. Također, nauče na koji način pristupiti kupcima, kao pojedinci, ali i kao grupa. Mnoge polaznice već prije isteka cjelokupne obuke počinju prodavati svoje proizvode, učestvovati na bazarima, kreirati vlastitu facebook stranicu i druge platforme preko kojih će lakše, brže, jeftinije predstaviti i prodati svoje radove.

   

  Ciljevi i prednosti projekta

   

  Ono što je možda i najbitnije jeste da ovaj cjelokupni seminar sa svim svojim ishodima dovodi do toga da polaznice dobiju osjećaj zadovoljstva, veće vrijednosti, povećaju svoje samopouzdanje i samosvijest. Pored toga pomažu sebi i svojim porodicama, te postaju samostalnije, jače i sigurnije jer otrikiju u sebi sposobnosti za koje nisu možda ni znale da ih posjeduju. Na kraju, jedan od ključnih uvjeta za uspjeh zapravo i jeste i vjera u samog sebe, a to zapravo i jeste i jedan glavni hciljeva ove radionice - da žene postanu svjesne svojih kvaliteta koje leže u njima, samo je ponekad potreban utikač da se upali lampa.

   

  Pored svega toga ne smije se zanemariti još jedna velika prednost ovog zanata, a to je ljekovit, opuštajući i umirujući psihološki efekt koji se stvara prilikom rada na ovim predmetima, kao i osjećaj zadovoljstva i radosti kada se jedan rad završi i vidi na što liči krajnji ishod utrošenog truda i vremena. Još je veći osjećaj radosti i zadovoljstva kada kreatorke ugledaju oduševljene reakcije svojih kupaca.

   

  Održivost projekta

   

  Obično već na samom početku plaznice počinju prodavati svoje radove, a često se javljaju kupci iz inostranstva tako da polaznice uspiju zaraditi sovojom prodajom iznos prosječne plate u BiH. Samim kreiranjem i dobrom organizacijom facebook stranice korisnice ovog projekta počinju dobivati i narudžbe sa posebnim željama, a sve to govori već o uspjehu radionice. No, ono što ovu radionicu zapravo izdvaja i što j eključ njenog uspjeha, jeste kombinacija potrebnih vještina koje stiču: pored obuke u proizodnji ručnih radova, polaznice stiču vještine koje supotrebne za promociju, prodaju i vlastiti biznis, kao i mogućnost da adresiraju kupce. Sve to zajedno ih jača i omogućava da samostalnije i sigurnije nastupaju u budućem radu. 

 •  
 •