• Realizacija projekta plasteničke proizvodnje u općini Milići
  • Teorijskim edukacijama i postavljanjem plastenika u opštini Milići Muslim Aid Sarajevo finalizirao prvu fazu projekta „Podrška održivom povratku i mladim nezaposlenim osobama kroz razvoj plasteničke proizvodnje“
  • U okviru projekta „Podrška održivom povratku i mladim nezaposlenim osobama kroz razvoj plasteničke proizvodnje“, kojeg Muslim Aid Sarajevo realizuje u saradnji sa Latter-day Saint Charitied (LDSC) i Federalnim ministarstvom raseljenih osoba i izbjeglica, održane su teorijske edukacije za korisnike na području opštine Milići. Edukacije su imale za cilj da korisnike projekta upoznaju sa osnovnim principima proizvodnje povrća u zatvorenom prostoru kako bi u narednom periodu korisnici bili u mogućnosti funkcionalno koristiti dodjeljene plastenike. Predavač na temu plasteničke proizvodnje bio je Admir Hodžić, magistar agronomije. Nakon edukacije korisnicima su dostavljeni i montirani plastenici (100 m2) sa pratećom opremom (sistem za navodnjavanje „kap po kap“, malč folija).

     

    Realizacijom edukacija i postavljanjem plastenika Muslim Aid Sarajevo je uspješno završio prvu fazu projekta „Podrška održivom povratku i mladim nezaposlenim osobama kroz razvoj plasteničke proizvodnje“ koji se realizuje u 10 opština u Bosni i Hercegovini (Zvornik, Kalesija, Sapna, Bijeljina, Ugljevik, Kostajnica, Kozarska Dubica, Bratunac, Osmaci i Milići). Svi korisnici u navedednim opštinama imali su priliku prisustvovati teorijskim edukacijama nakon čega su im postavljeni plastenici sa dodatnom opremom i sadnicama. U nastavku slijedi dvogodišnji period monitoringa čime će navedeni projekat biti priveden kraju.

  •  
  •